Een belangrijke culturele festiviteit op Aruba is Carnaval Bon Bini Festival

TUI: Retourticket Aruba
vanaf Euro 499,-

excl. € 15,- boekingskosten
en € 2,50 Calamiteitenfonds

De Arubaanse cultuur

Aruba's over de 100.000 inwoners weerspiegelen de geschiedenis van het koloniale verleden en immigratie. De Arubaans bevolking toont invloeden uit Arawak, Afrikaanse en Europese volkeren, die weerspiegeld worden in het lokale eten, architectuur, feestdagen, en talen. Bovendien vindt u er een gezonde mix van emigranten, wel meer dan 10.000 uit Europa, het Caribisch gebied, en Latijns-Amerika werkzaam in verschillende branches op ons eiland. Cultureel gezien heeft Aruba een sterke band met Nederland, de vroegere koloniale bezetter en huidige partner in het Koninkrijk der Nederlanden. De officiële taal van het eiland is het Nederlands, dat gebruikt wordt bij wegwijzers, overheidsdocumenten, en een aantal lokale kranten.

Engels wordt gesproken door de meeste Arubanen, in het bijzonder diegene die werkzaam zijn in het toerisme. De lokale taal en 2e officiële taal van het eiland is echter Papiamento, een taal ontwikkelt uit het Spaans en het Portugees, Nederlands, een beetje Frans, Engels, en her en der wat invloeden van Afrikaanse talen. Een eerste indruk van het Papiamento klinkt Spaans, en het is niet verwonderlijk dat de Spaans-sprekende bezoekers uit Venezuela en andere Latijns-Amerikaanse landen weinig problemen hebben om de lokale taal te begrijpen. Naar verwachting heeft de taal zich ontwikkeld in Curaçao gedurende de 16de eeuw, toen slaven en hun Spaanse eigenaren een gemeenschappelijke manier communiceren hebben ontwikkeld. Hou er rekening mee dat de spelling wel verschillend is tussen de talen en ook tussen de eilanden die het gebruiken (Aruba, Bonaire en Curaçao).

De culturele festiviteiten (zie ook evenementen) van het eiland zijn vaak gekoppeld aan de geschiedenis en achtergrond, hoewel sommige Arubaanse muzikale en culturele uitingen zijn afgeleid van andere Caribische eilanden. De muziek die je hoort in hotels en in veel van de festivals is calypso, soca, of reggea, vaak vergezeld door de onmiskenbare steeldrums. Een goede manier om de Arubaanse cultuur te ervaren, zeker voor kinderen, is een bezoek aan het wekelijkse Bon Bini Festival dat plaatsvindt in Fort Zoutman in het centrum van Oranjestad.

De kleinschalige culturele show, met muziek, dans en kostuums wordt gehouden op dinsdagavond, onder het genot van enkele lokale versnaperingen. In San Nicolas wordt het San Nifete straatfestival gehouden op de Main Street elke vrijdagavond, met muziek, een talentenshow, en lokale ambachten en lekkernijen. De godsdiensten van Aruba weerspiegelen de geschiedenis en vele stromingen die op het eiland hun sporen hebben nagelaten. U vindt er dan ook kerken van Katholieken, Methodisten, Zevende-Dag Adventist, Baptisten, Evangelisten en Jehovah's Getuiges, evenals synagogen en Baha'i Faith House of Worship.