Aruba's symbol - de Divi-Divi Boom Iguana op een steen Tropische bloem Pelikanen aan de waterkant

TUI: Retourticket Aruba
vanaf Euro 499,-

excl. € 15,- boekingskosten
en € 2,50 Calamiteitenfonds

Natuur van Aruba - Flora en Fauna

Fauna

U zult geen grote zoogdieren aantreffen op Aruba, maar u vindt er een verscheidenheid van kleine hagedissen en geckoes, evenals tientallen soorten vogels die het eiland bewonen of tijdelijk bezoeken als ze migreren tussen Noord-en Zuid-Amerika. Een kleine moerassig gebied net ten westen van de Sasaki hoofdweg in de buurt van de Palm Beach, is benoemd tot de Bubali Bird Sanctuary. Het wordt bezocht door meer dan 100 soorten van land- en zeevogels, waaronder de stern, reiger, trupiaal en diverse zilverreigers.

Let aan de kust vooral op de bruine pelikanen die om vis te vangen recht omlaag de zee induiken alsof er een steen in de oceaan valt en andere zeevogels, waaronder diverse soorten meeuwen, aalscholvers, en zilverreigers. Onder water is er volop leven en kleur. Snorkelaars en duikers zullen allerlei vissen tegenkomen waaronder de grouper, tang, papegaaivis, angelfish, grunt, en zelfs murenes, mantas, en kreeften.

Flora

Terwijl Aruba niet het stereotype tropisch eiland is, met regenwouden en tropische buien, zijn er toch verschillende fascinerende dieren en planten te vinden, waarvan sommige alleen op het eiland voorkomen. De Divi-Divi boom, ook wel Watapana in de Arawak taal, is misschien wel Aruba’s meest bekende kenmerk. Deze boom groeit alleen op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao), en u zult hem regelmatig tegenkomen op toeristische T-shirts, mokken, petten, maar ook in plaatsnamen op het eiland.

De Divi-Divi boom, meestal niet meer dan 1,5 meter hoog, is in bijna een 90 graden hoek gebogen boom met weelderige takken. Alle Divi-Divi bomen wijzen naar het westen, en zijn in die richting gebogen door de wind afkomstig uit het noordoosten.

Wanneer u het eiland gaat verkennen, zullen de tientallen soorten cactussen die zich hebben aangepast aan de droge omstandigheden op het eiland, u zeker opvallen. De torenhoge Kadushi Cactus met honderden naalden, wordt gebruikt voor het maken van soep. De Yatu Cactus is ook hoog, maar heeft minder naalden, en wordt vaak gebruikt voor het maken van omheiningen. De stekelige Peercactus en vele anderen, waarvan sommige zo klein als een golfbal, zijn te zien over het hele eiland.

De Bringa Mosa struik heeft veel naalden en prachtige witte bloemen. De veelvoorkomende Seida struik heeft kleine groene bladeren die lijken op de lippen. Aloe vera, een andere veelvoorkomende plant op het eiland, groeit nog steeds in overvloed op het eiland, maar niet meer in de hoeveelheden die in het begin van de 20e eeuw waar te nemen waren, toen zij werd geoogst voor gebruik in de geneeskunde en cosmetica.

Langs de zuidkust, waar de resorts en hotels zich hebben gevestigd, vindt u ingevoerde tropische flora zoals Frangipane, Poinsettia, Hibiscus, Bougainvillea, Flamboyante, Oleander, Allamanda, Manila Palm, Kokospalm, en nog veel meer, evenals vruchtdragende bomen met onder andere Kokosnoot, Papaya, Mango, Citroen en Amandel.