Cruise Ship Toerisme Economie niet meer afhankelijk van de olieraffinaderij

TUI: Retourticket Aruba
vanaf Euro 499,-

excl. € 15,- boekingskosten
en € 2,50 Calamiteitenfonds

Economie & Overheid

Overheid en regering

In 1986 werd Aruba gescheiden van de andere vijf eilanden van de Nederlandse Antillen en kreeg een status aparte. Sindsdien heeft Aruba een eigen regering en is het een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens de Arubaanse grondwet wordt er een gouverneur benoemd door de koningin voor een periode van zes jaar, die toeziet op de vorming van de lokale overheid, die bestaat uit een minister-president en een zeven leden tellende Raad van Ministers.

De ministers worden geleid door de minister-president, die ook de voorzitter is van de ministerraad. Iedere minister houdt zich met een specifiek onderdeel van de regering bezig. Zij zijn het politiek hoofd van hun departement (ministerie). De ministers overleggen met elkaar over bepaalde besluiten en uiteindelijk moet dit leiden tot een kabinetsbeleid. De regering bestaat uit de ministers en de Gouverneur. De minister(s) en de Gouverneur vormen de uitvoerende macht in Aruba. De Staten vormen de wetgevende macht samen met de regering.

Economie

Aruba is een welvarend eiland, dat een groot deel van haar inkomsten verkrijgt door middel van het toerisme en financiele contributie vanuit Nederland. Sinds de sluiting van de Lago-raffinaderij in 1985, die vervolgens heropend werd als het vele malen kleinere Coastal Olieraffinage in 1991 (gesloten weer in 2009, en opnieuw heropend begin 2011), heeft Aruba haar economie opnieuw moeten opbouwen door middel van de meest aanwezige middelen- prachtige stranden, turkooize zee en zonneschijn.

Momenteel staat toerisme dan ook als nummer 1 belangrijkste inkomsten bron vanuit het buitenland. Het is een succesvol proces geweest, in de afgelopen 25 jaar heeft Aruba een geleidelijke toename van toeristen waargenomen.

Het aantal cruiseschepen dat het eiland aandoet, het aantal vliegtuigen dat op het eiland landt en de bouw van nieuwe hotels en faciliteiten zijn in een recordtempo gestegen, en momenteel is Aruba een van de meest populaire bestemmingen voor Noord-en Zuid-Amerikanen en Europeanen, met in het bijzonder de Nederlanders. De stijging in Amerikaanse toeristen heeft geresulteerd in talrijke hotels, velen van hen hoogbouw, en natuurlijk een enorme groei van het aantal restaurants en andere faciliteiten, waaronder casino's. De groei gaat zo snel dat de regering al eens een moratorium heeft ingesteld op nieuwe hotelaanbouw en andere toeristische ondernemingen voor de periode van een jaar, op die manier probeert het eiland de economie te diversificeren met nieuwe bedrijven, zoals high-tech, financiën en communicatie.